Interview. Floris Minnaert

Mijn naam is Floris Minnaert en ik werk al 15 jaar als (fysieke) performance coach met toptennissters. Ik kan zelf een aardig balletje slaan en heb ooit top 100 van Nederland gestaan. Het coach vak vind ik het mooiste wat er is. Iemand zien groeien en ontwikkelen op en naast de baan. 

Ik gebruik de tennissport vaak als metafoor voor het leven. In een tenniswedstrijd kun je bijna de helft van de tijd verliezen, en toch als winnaar van de baan stappen…

  • Hoelang bent u al James zijn coach en wat viel u op toen u hem voor het eerst zag tennissen?

Ik begeleid James nu ongeveer 2 jaar. Technisch is hij goed onderlegd en zijn werkethiek is iets wat mij vanaf het eerste moment is bijgebleven. 

  • Wat vind u bijzonder aan James?

James is iemand die bereid is om diep te gaan. Zowel op fysiek als op mentaal vlak. Zijn nieuwsgierigheid en open houding is heel bijzonder. Ik kon zo vrij snel een vertrouwensband opbouwen met hem. Een speler die vragen stelt is een speler die wil leren en is iemand die mij ook laat nadenken over het leerproces. Het coachen werkt dus twee kanten op. 

  • Wat zijn James zijn kwaliteiten en waar kan hij nog stappen in maken? 

James staat open voor nieuwe dingen. Een zeer belangrijke kwaliteit om als speler te hebben. Een ‘growth mindset’. Toen we met ademhalingstechnieken begonnen pakte hij het met twee handen aan. Die mindset gaat altijd iets opleveren. Tegelijkertijd wil hij soms zoveel aanpakken dat hij zichzelf wel eens voorbij loopt. Ik roep vaak “less is more”, maar die uitspraak is soms nog lastig om in praktijk te brengen.

  • Hoe vind u het om de performance coach van James te zijn? 

Laat het duidelijk zijn dat in alle jaren van het begeleiden van (internationale) topspelers het werken met James voelt als een zeer professionele relatie. Er is vertrouwen en we kunnen elkaar alles zeggen zonder het respect te verliezen. Voor mij geeft dat de meeste voldoening.

  • Doet James er in u ogen alles aan om een professionele tennisser te worden? 

Er is in mijn ogen altijd verbetering mogelijk in iemands ontwikkeling. Maar de bereidheid om anders te bewegen op en naast de baan is de basis van een professionele tennisser.

  • Wat vind u ervan dat James een mooie website opgezet heeft om sponsoren te interesseren? 

Om toptennis te beoefenen en aspiraties te hebben om je te meten met de beste spelers van de wereld is groots denken. Funding is een belangrijk aspect. Om een website op te zetten en zo een oplossing te vinden om je ambities een kans te geven zegt genoeg over de  vindingrijkheid van James. Chapeau! 

  • Bedankt !